5 tips på hur du hjälper rensa upp i dina föräldrars hem

Hos äldre personer med barn som flyttat hemifrån kan det ibland finnas en känsla av hopplöshet i det nu tysta hemmet. Om dina föräldrar har gått i pension och har tagit hand om barndomshemmet i många år så kan det vara dags att ge dem en hjälpande hand i att rensa upp i hemmet som har fyllts upp av saker från ett långt liv.

Beslutet att sälja det stora huset och flytta till något mindre, närmare barn och barnbarn, är en viktigt milstolpe i livet som också kan vara en känslomässig berg-och-dalbana. Många saker från den överfyllda källaren, vinden och husets förråd ska oftast inte flytta med till det nya. Därför är en ordentlig genomgång, sortering och kassering tyvärr svår att undgå - med det kommer alltid vara en lättnad när man väl står på andra sidan.

Även om flytten kanske inte riktigt är här än, så kommer det göra vardagen enklare att organisera många av sakerna - och vi har därför några tips för hur du kommer igång med processen.

1. Konsten att komma igång
De stora bergen av saker som ska bestigas kan vara fyllda med sentimentala värden, historier och minnen. Det kan också uppstå en känsla av skuld i samband med att skilja sig från barndomshemmet. Därför är det första steget att uppmuntra dina föräldrar till att ta beslutet, samt att stötta dem om beslutet redan är taget.

Prata om alla fördelar som flytten för med sig och låt dem veta att julen kommer vara precis lika bra ändå, även fast den inte utspelar sig i barndomshemmet längre!

2. Skapa en plan
Skapa en arbetsplan och checklista för processen och dedikera eventuellt en vecka av sommarledigheten till ändamålet. Det förbättrar arbetsmoralen att ha avsatt en viss tid så att processen inte drar ut på sig.

Därefter ska du börja överväga: Vad ska slängas och vad ska bevaras? Vart ska möbeln eller dekorationen i sådana fall förvaras? I en familjemedlems källare? Om fallet är så att den inte får plats, är en billig och bekväm förvaringslösning self storage - det vill säga att hyra ett förråd.

På så sätt undgår du risken att det inte skulle finnas tillräckligt mycket plats i ditt och dina syskons hem, och dina föräldrar blir samtidigt glada för att de inte behöver skiljas från för mycket saker och minnen på samma gång - en win win situation helt enkelt!

Börja direkt att uppskatta hur mycket plats som behövs för förvaringen - och lägg gärna till lite extra utrymme. Det kan nämligen vara smart att hyra lite mer plats än vad man har beräknat just nu. Om dina föräldrar ska in på äldreboende senare i livet så vill man gärna ha extra förvaringsutrymme som är redo att utnyttjas.

3. Starta med dom enkla sakerna
Allt blir mycket smidigare om du startar med de ägodelarna med minst sentimentalt värde, det vill säga de sakerna som du och dina föräldrar har minst känslomässig anknytning till. Starta med saker såsom omaka porslin och glas, utlästa böcker och det trasiga pianot som sen länge inte använts. Gå sedan vidare med gammal inredning och kläder som befunnit sig längst inne i garderoben.

Vissa saker ska direkt slängas bort, andra saker bör man skänka till välgörenhet. Dessa saker måste förvaras säkert och läggas i flyttlådor. Processen av att kassera och sortera är tidskrävande och det är därför smart att dela upp processen i steg.

När det kommer till de saker som har större sentimentala värden kan du hjälpa dina föräldrar att skapa en “nostalgilåda”. På så sätt kan dessa saker förvaras i ett förvaringsutrymme snarare än i det nya hemmet, istället för att dina föräldrar ska dras med en massa saker som de sen inte kan tänkas slänga.

4. Flytta ägodelarna till ett lagerhotell i Stockholm
Om dina föräldrar bor i Stockholmsområdet har de en perfekt möjlighet att hyra en central förrådslösning. Till själva flyttpackningen bör du skaffa de viktigaste flyttmaterialen såsom flyttkartonger, silkespapper, bubbelplast och etiketter. På så sätt blir du optimalt förberedd för en ordentlig magasinering.

Viktigast av allt är att du markerar lådorna med etiketter om vad som finns i dem. Detta gör det tusen gånger enklare att hitta de rätta sakerna, speciellt när det gäller förvaring på lång tid. När du har packat ner allt korrekt är det dags att flytta det hela till ditt hyrda förråd. Det enklaste sättet att transportera sakerna till förrådet är att boka ett gratis släp.

Det är viktigt att sakerna förvaras under de bästa förhållandena i torra och varma förråd, samt att förvaringsutrymmet utnyttjas så bra som möjligt. Se till att stapla de tyngsta och största flyttlådorna längst ner och placera dem framåt så att de är enkla att nå och att etiketterna syns. Försök att inte stapla dem för högt då detta kan rubba balanspunkten och göra dem ostabila.

Ett annat bra tips är att förvara de viktigaste sakerna så de är enkla att nå när de behövs.

5. Njut av din förrådslösning och dina föräldrars återvunna frihet
Att behöva städa upp i dina föräldrars hem kan vara ett svårt beslut att fatta. Det kan skapa lite gräl i början, men dina föräldrar kommer med största säkerhet vara glada för hjälpen på lång sikt.

Samtidigt är det en fantastisk känsla att ge vidare till människor. Genom att starta en upprensning som ett gemensamt projekt får du en desto mer trevlig och optimal upplevelse, där färre saker bara kastas ut, fler saker ges vidare till andra som behöver dem och viktiga saker förvaras på ett tryggt sätt!

4 stars

8.3 av 10. Baserat på 103 recensioner på TrustPilot

Funderar på att flytta hit.

5 stars

Jag har hyrt förråd i Västerås under flera perioder och tycker det känns så tryggt & skönt att ha mina prylar här. Rent & fräscht, känns säkert, väldigt långa öppettider, släåvagn gratis vid flytt, på plats finns vagnar som man kan låna, mycket hjälpsam personal. I veckan var jag in och skulle byta storlek på mitt förråd. Killen som jobbade var tydligen ny men kunde ge mycket information om de olika alternativen och hjälpte mig att hitta bästa lösningen. Gratis kaffe!

Skrivet av Bo Robert

Pelican Västerås

5 stars

Jobbar själv med försäljning och jag kan säga att kundmottagandet och känslan man får efter ett eller flera besök är av högsta klass! Att förstå kundens behov och även behovet bakom behovet är det inte alla som uppfattar och följer upp. Jag kan varmt rekommendera alla som är i behov av lagerutrymme, flyttmaterial, släpkärror mm mm. Gratis kaffe och godis är ju dessutom ett tecken på att man definitivt förstår kundens ALLA behov. :)

Skrivet av Jörgen Bertilsson

Fin service i Sollentuna och på Lidingö

5 stars

Jag har bara hyrt släpvagn men fått överraskande mycket trevlig och snabb service. Nu har jag fått så bra intryck av företaget att jag funderar på att korttidshyra ett förråd. Fräscha lokaler och snyggt koncept med många vettiga prylar som man behöver när man flyttar. Något negativt. Ja det skulle väl vara att det är ganska dyrt att hyra förråd men troligen värt det när man behöver det. Fint att det finns lite rabatter och kampanj priser att utnyttja.

Skrivet av Håkan Alexandersson

Service utöver vad man kan vänta sig

5 stars

Bästa tänkbara bemötande och service från Jesper på Pelican Ängsgärdsgatan i Västerås när jag idag kommer med andan idag10 min efter stängningsdags och Jesper är på väg att ge sig av hem. Utan en sur min stannar han och ordnar med kontrakt och nycklar när han förstår hur väl jag behöver åtkomst till förrådet redan idag. Nu är förrådet fyllt, en enkel sak i ett välordnat förrådshotell med bra utrustning och rymliga hissar. Tusen tack Jesper och hoppas du hann med tåget! /Mats

Skrivet av Mats

Utmärkt!

5 stars

Jag har hyrt förråd i knappt ett år medan jag renoverat min bostadsrätt. Nedgraderade mig efter halva tiden och bytet gick som smort, både administrativt och praktiskt. Vid ett tillfälle fungerade inte taggen vid grinden, det var helg och jag blev via telefon/porttelefon tämligen omgående kopplad till någon som hade jour och kunde släppa in mig. Jag har genomgående imponerats stort, flera ggr, över genomtänktheten i konceptet, fräschheten och kvalitén på tekniska lösningar i lokalerna och omkringservice. Först fanns i butiken en utmärkt display över förrådsstorlek, som gjorde det lätt att uppskatta och välja efter mitt behov! Det har varit gott om kärror och pirror av god kvalité att köra den tunga lasten på mellan bil/våningsplan. God tillgång i butiken på allt jag skulle kunna tänkas behöva i mina förrådsäventyr. Inte en ggn har jag mötts av dålig service, utan tycker mig varje ggn ha betjänats av glada, uppmärksamma anställda: stort Tack! Ni är ett av tre företag jag stött på i mitt 46-åriga liv (de andra två är Ikea resp ett österrikiskt e-handelsföretag), som jag utan att blinka skulle ta som roadmodell om jag skulle bygga upp ett företag idag! Jag skulle gladeligen skaka tass med den/de som ligger bakom era genomtänkta koncept och högst gärna tillbringa en kortare praktik hos er, för att snappa upp/smittas av de bärande fundamenten i era affärsidéer! 🌱🔆🍀 Så kan ett omdöme också se ut! ☺👍 Med vänlig hälsning, Ylva Hållander www.hilarisformica.se

Skrivet av Ylva Hållander