Flytta och rädda miljön samtidigt – sex enkla steg

1. Börja förbereda flytten i tid
Börja planera och förbereda för flytten redan tidigt innan du flyttar ut. På detta sätt sparar du både frustration och miljön. Om du har för kort tid att förbereda flytten är det lätt att man slänger saker som istället kunde ha blivit sålda, skänkta eller återvunna.
En flytt är också ett utmärkt tillfälle att tänka efter vilka saker man egentligen behöver och vilka saker som kan ges bort eller förvaras till framtiden.

2. Rensa ut rum för rum
Saker som fortfarande är användbara men onödiga för dig kan skänkas bort eller återvinnas. Dessa saker byts eller säljs enkelt och snabbt i Facebook-grupper. Möbler som behöver renoveras kan också bytas i samma Facebook-grupper där saker ges bort eller säljs. Det finns många människor som är intresserade av kvalitetsmöbler och saker som behöver rustas upp. Möbler som är sönder ska transporteras till en återvinningscentral. Mindre saker kan återvinnas direkt på din närmsta återvinningsstation som plast, kartong, metall och glas som sorteras i rätt återvinningstunna.
Saker som fortfarande är i gott skick men som aldrig används kan bli sålda på hemsidor som Blocket och Tradera. Vill du bli av med något snabbt bör du också tänka på vilket pris du sätter.

3. Utnyttja material som du redan har hemma och minska användningen av plast
Släng inte kläder, tyger och accessoarer även om du inte längre har användning för dem. De är perfekta som flyttmaterial.
Handdukar och kökstextiler kan användas till att packa tallrikar och köksutrustning och glas kan smart packas ner i strumpor. Mössor är också utmärkta att packa i. Bestick, slevar och kökstillbehör kan viras in i en handduk. Möbler kan täckas med täcken, filtar och lakan.
Tidningar kan också användas som packningsmaterial. Om du har tidningar hemma kan du spara dessa istället för att återvinna. Om du bor i en lägenhetsbyggnad och inte själv får hem tidningar så kan det vara möjligt att fråga grannarna eller kolla vid återvinningstunnorna om det finns några bra flyttmaterial.
Du kan också vira in tallrikar i hushållspapper utan att separera dem. På detta sätt kan du använda ditt hushållspapper även efter flytten. Använd alla väskor som flyttkatonger.

4. Tänk igenom innan du slänger något
Det är inte hållbart att slänga något som du sedan kommer köpa igen. Du kanske inte behöver något just nu men situationer ändras. Istället för att slänga sakerna kan du förvara dessa på ett ställe så att de håller gott skick även i framtiden. Om du packar smart är det lätt att spara de viktigaste sakerna på ett sätt så att de inte tar så mycket plats.

5. Kom ihåg att sortera avfallet rätt när du köper nya saker.
När du köper nya saker till hemmet får du också ofta mycket avfall. Kom ihåg att sortera plast, frigolit och kartonger. Plast sorteras för sig och frigolit ska ner i blandat avfall medan papp och kartong slängs i samma tunna. På avfallsstationerna är det enkelt att se vad som ska i vilken tunna.

6. Skänk dina flyttmaterial efter flytten
Ge bort ditt flyttmaterial till vänner och släktningar efter flytten istället för att slänga dem. Du kan också ge bort det i skänka/sälja-grupper på Facebook.

4 stars

8.3 av 10. Baserat på 103 recensioner på TrustPilot

Funderar på att flytta hit.

5 stars

Jag har hyrt förråd i Västerås under flera perioder och tycker det känns så tryggt & skönt att ha mina prylar här. Rent & fräscht, känns säkert, väldigt långa öppettider, släåvagn gratis vid flytt, på plats finns vagnar som man kan låna, mycket hjälpsam personal. I veckan var jag in och skulle byta storlek på mitt förråd. Killen som jobbade var tydligen ny men kunde ge mycket information om de olika alternativen och hjälpte mig att hitta bästa lösningen. Gratis kaffe!

Skrivet av Bo Robert

Pelican Västerås

5 stars

Jobbar själv med försäljning och jag kan säga att kundmottagandet och känslan man får efter ett eller flera besök är av högsta klass! Att förstå kundens behov och även behovet bakom behovet är det inte alla som uppfattar och följer upp. Jag kan varmt rekommendera alla som är i behov av lagerutrymme, flyttmaterial, släpkärror mm mm. Gratis kaffe och godis är ju dessutom ett tecken på att man definitivt förstår kundens ALLA behov. :)

Skrivet av Jörgen Bertilsson

Fin service i Sollentuna och på Lidingö

5 stars

Jag har bara hyrt släpvagn men fått överraskande mycket trevlig och snabb service. Nu har jag fått så bra intryck av företaget att jag funderar på att korttidshyra ett förråd. Fräscha lokaler och snyggt koncept med många vettiga prylar som man behöver när man flyttar. Något negativt. Ja det skulle väl vara att det är ganska dyrt att hyra förråd men troligen värt det när man behöver det. Fint att det finns lite rabatter och kampanj priser att utnyttja.

Skrivet av Håkan Alexandersson

Service utöver vad man kan vänta sig

5 stars

Bästa tänkbara bemötande och service från Jesper på Pelican Ängsgärdsgatan i Västerås när jag idag kommer med andan idag10 min efter stängningsdags och Jesper är på väg att ge sig av hem. Utan en sur min stannar han och ordnar med kontrakt och nycklar när han förstår hur väl jag behöver åtkomst till förrådet redan idag. Nu är förrådet fyllt, en enkel sak i ett välordnat förrådshotell med bra utrustning och rymliga hissar. Tusen tack Jesper och hoppas du hann med tåget! /Mats

Skrivet av Mats

Utmärkt!

5 stars

Jag har hyrt förråd i knappt ett år medan jag renoverat min bostadsrätt. Nedgraderade mig efter halva tiden och bytet gick som smort, både administrativt och praktiskt. Vid ett tillfälle fungerade inte taggen vid grinden, det var helg och jag blev via telefon/porttelefon tämligen omgående kopplad till någon som hade jour och kunde släppa in mig. Jag har genomgående imponerats stort, flera ggr, över genomtänktheten i konceptet, fräschheten och kvalitén på tekniska lösningar i lokalerna och omkringservice. Först fanns i butiken en utmärkt display över förrådsstorlek, som gjorde det lätt att uppskatta och välja efter mitt behov! Det har varit gott om kärror och pirror av god kvalité att köra den tunga lasten på mellan bil/våningsplan. God tillgång i butiken på allt jag skulle kunna tänkas behöva i mina förrådsäventyr. Inte en ggn har jag mötts av dålig service, utan tycker mig varje ggn ha betjänats av glada, uppmärksamma anställda: stort Tack! Ni är ett av tre företag jag stött på i mitt 46-åriga liv (de andra två är Ikea resp ett österrikiskt e-handelsföretag), som jag utan att blinka skulle ta som roadmodell om jag skulle bygga upp ett företag idag! Jag skulle gladeligen skaka tass med den/de som ligger bakom era genomtänkta koncept och högst gärna tillbringa en kortare praktik hos er, för att snappa upp/smittas av de bärande fundamenten i era affärsidéer! 🌱🔆🍀 Så kan ett omdöme också se ut! ☺👍 Med vänlig hälsning, Ylva Hållander www.hilarisformica.se

Skrivet av Ylva Hållander