Ditt garage behöver inte vara en skrotaffär – få ett praktiskt förvaringsrum med dessa tips

Boka minst en hel dag eller helst en helg för detta projekt så du får allt gjort på en gång. Det kan vara frustrerande att leta efter sina saker bland lådor, fallande högar och dammiga föremål. I ett rent garage eller förråd är det lättare att hitta det man behöver utan att bli irriterad eller stressad.

Undvik dessa misstag:
- Börja snarast möjligt utan någon plan. Att bara gå igenom saker och ting leder inte alltid till det bästa resultatet. Tänk efter hur förrådet kan vara mer praktiskt innan du börjar.
- Ställa tillbaka sakerna i slumpmässiga högar och omärkta lådor. Om du ställer dina saker på hyllor eller hänger dem på krokar blir det lättare att hitta i garaget. Om du märker lådorna med innehållet går det ännu snabbare att hitta rätt.
- Ta hand om saker som ska säljas, återvinnas eller kastas. Förvaringsrummet blir mindre användbart om du låter onödiga saker vara kvar i flera år.
- Göra sig av med saker som fortfarande användbara. Tänk efter innan du gör dig av med något. Det kanske visar sig att du behöver det i framtiden trots att du inte har använt det på ett tag.
- Lämna trasiga saker eller saker som behöver reparation i förrådet som du tänker att du ska ta hand om senare. Tänk redan nu om du kommer att ha både tid och vilja att reparera ett trasigt föremål eller inte.
- Var för optimistisk. Om du låter garaget eller förrådet vara fullpackat utan att göra dig av med någonting så uppnår du ett plus minus noll resultat. Förvaringsrummet förblir opraktiskt och trångt vilket gör att du inte kommer kunna njuta av resultat från storstädningen.

Tipsen som får dig att lyckas:
- Granska förrådet kritiskt redan i god tid innan du startar projektet. Har väggutrymmet utnyttjats på ett effektivt sätt? Tänk efter om det krävs mer hyllor, krokar, förvaringslådor, märkningspennor, verktygslådor, sortimentskåp eller flyttkartonger i förrådet.
- Tänk efter om de saker du vill behålla är ordentligt packade eller finns det en anledning att köpa bubbelplast eller andra skyddsmaterial?
- Var uppmärksam på hyllornas material och fastsättningsmetod. Hyllorna ska hålla även för tyngre föremål.
- Granska försiktigt om det finns spår av skadedjur. Hos Pelican förvarar du dina saker tryggt. Du behöver inte oroa dig om skadedjur, varierande väder eller smuts och damm som kommer utifrån.
- Se om belysningen i förvaringsrummet är tillräcklig. Om det behövs mer belysning som du kan själv ordna, köp lamporna i god tid redan innan du startar projektet.
- Ta reda på var återvinningsstationer, stationen för hantering av farligt avfall och soptipp ligger samt deras öppningstider. Planera hur du får sakerna transporterade. Har du en bil eller behöver du låna en släpvagn? Du kan också skriva ett inlägg om saker du vill bli av med på Facebook-grupper där det är möjligt att sälja eller ge bort saker. Det som du anser vara skräp kan vara användbart för någon annan.
- Bär ut sakerna från förrådet och sortera dem efter användningsområde. Fundera på vilka föremål som du vill behålla, sälja eller skänka och vilka som ska till återvinningen, stationen för farligt avfall, soptippen eller som ska förvaras på annat ställe.
- De saker du ska behålla kan också sorteras i olika högar efter deras funktion. Exempelvis verktyg och idrottsutrustning bör läggas i separata högar.
- När förvaringsrummet är tomt är det dags att dammsuga och sopa golvet. Beroende på golvmaterialet kan du också våttorka golvet med en fuktig mopp. Om det finns ett fönster i rummet bör du också tvätta och putsa det rent. Förvaringsrummet blir ljusare när dagsljuset kommer in genom fönsterrutan.
- När sakerna står utanför förvaringsrummet bör du fundera på vilka föremål som används mest. Dessa saker är smartast att ställa så nära dörren som möjligt. Sätt in förvaringsställningarna som behövs och ställ saker och ting på deras plats.
- Utnyttja väggutrymmet på ett effektivt sätt. Frigör viktigt golvutrymme genom att installera stångar och krokar på väggarna där du senare kan hänga upp de verktyg du har mest användning för. Du kan dessutom installera magnetlister på väggarna och därmed praktiskt hänga upp flera verktyg på en gång.
- Sakerna du använder mer sällan kan placeras till exempel på garagets bakre vägg eller i den övre delen av rummet. Den övre delen av garaget fungerar utmärkt som förvaringsutrymme för långa och låga föremål såsom skidor eller stegen. Se till att det alltid finns en stege eller en pall i garaget så att du kan få tag i sakerna som förvaras högre upp.
- När du lägger tillbaka sakerna på deras plats är det bäst att utvärdera hur användbart varje föremål är en gång till, trots att det kan ta lite extra tid. Det finns ingen poäng i att ha oanvändbart skrot i förrådet.
- Om du, trots grundläggande planeringen, under projektets gång lägger märke till att någonting väsentligt saknas, så som fler lådor eller krokar, skriv ner det omedelbart så att du inte glömmer bort det senare!
- När städnings- och omorganiseringsprojektet är slut, njut av resultatet. Ta en titt på förvaringsrummet och ge dig själv en klapp på axeln.

4 stars

8.3 av 10. Baserat på 103 recensioner på TrustPilot

Funderar på att flytta hit.

5 stars

Jag har hyrt förråd i Västerås under flera perioder och tycker det känns så tryggt & skönt att ha mina prylar här. Rent & fräscht, känns säkert, väldigt långa öppettider, släåvagn gratis vid flytt, på plats finns vagnar som man kan låna, mycket hjälpsam personal. I veckan var jag in och skulle byta storlek på mitt förråd. Killen som jobbade var tydligen ny men kunde ge mycket information om de olika alternativen och hjälpte mig att hitta bästa lösningen. Gratis kaffe!

Skrivet av Bo Robert

Pelican Västerås

5 stars

Jobbar själv med försäljning och jag kan säga att kundmottagandet och känslan man får efter ett eller flera besök är av högsta klass! Att förstå kundens behov och även behovet bakom behovet är det inte alla som uppfattar och följer upp. Jag kan varmt rekommendera alla som är i behov av lagerutrymme, flyttmaterial, släpkärror mm mm. Gratis kaffe och godis är ju dessutom ett tecken på att man definitivt förstår kundens ALLA behov. :)

Skrivet av Jörgen Bertilsson

Fin service i Sollentuna och på Lidingö

5 stars

Jag har bara hyrt släpvagn men fått överraskande mycket trevlig och snabb service. Nu har jag fått så bra intryck av företaget att jag funderar på att korttidshyra ett förråd. Fräscha lokaler och snyggt koncept med många vettiga prylar som man behöver när man flyttar. Något negativt. Ja det skulle väl vara att det är ganska dyrt att hyra förråd men troligen värt det när man behöver det. Fint att det finns lite rabatter och kampanj priser att utnyttja.

Skrivet av Håkan Alexandersson

Service utöver vad man kan vänta sig

5 stars

Bästa tänkbara bemötande och service från Jesper på Pelican Ängsgärdsgatan i Västerås när jag idag kommer med andan idag10 min efter stängningsdags och Jesper är på väg att ge sig av hem. Utan en sur min stannar han och ordnar med kontrakt och nycklar när han förstår hur väl jag behöver åtkomst till förrådet redan idag. Nu är förrådet fyllt, en enkel sak i ett välordnat förrådshotell med bra utrustning och rymliga hissar. Tusen tack Jesper och hoppas du hann med tåget! /Mats

Skrivet av Mats

Utmärkt!

5 stars

Jag har hyrt förråd i knappt ett år medan jag renoverat min bostadsrätt. Nedgraderade mig efter halva tiden och bytet gick som smort, både administrativt och praktiskt. Vid ett tillfälle fungerade inte taggen vid grinden, det var helg och jag blev via telefon/porttelefon tämligen omgående kopplad till någon som hade jour och kunde släppa in mig. Jag har genomgående imponerats stort, flera ggr, över genomtänktheten i konceptet, fräschheten och kvalitén på tekniska lösningar i lokalerna och omkringservice. Först fanns i butiken en utmärkt display över förrådsstorlek, som gjorde det lätt att uppskatta och välja efter mitt behov! Det har varit gott om kärror och pirror av god kvalité att köra den tunga lasten på mellan bil/våningsplan. God tillgång i butiken på allt jag skulle kunna tänkas behöva i mina förrådsäventyr. Inte en ggn har jag mötts av dålig service, utan tycker mig varje ggn ha betjänats av glada, uppmärksamma anställda: stort Tack! Ni är ett av tre företag jag stött på i mitt 46-åriga liv (de andra två är Ikea resp ett österrikiskt e-handelsföretag), som jag utan att blinka skulle ta som roadmodell om jag skulle bygga upp ett företag idag! Jag skulle gladeligen skaka tass med den/de som ligger bakom era genomtänkta koncept och högst gärna tillbringa en kortare praktik hos er, för att snappa upp/smittas av de bärande fundamenten i era affärsidéer! 🌱🔆🍀 Så kan ett omdöme också se ut! ☺👍 Med vänlig hälsning, Ylva Hållander www.hilarisformica.se

Skrivet av Ylva Hållander