Tips för att organisera fester: Hur du omvandlar ditt hem till ett praktiskt och mysigt festutrymme

Ett dop, en konfirmation, en examensfest, en födelsedagsfest… Alla dessa är exempel på traditionella familjefester som ofta hålls hemma. Fördelarna med att bjuda in till fester hemma är bland annat att du kan börja planera festen tidigt. I tillägg kan du spara pengar eftersom du inte behöver betala något extra för att hyra eventlokal. Genom att följa stegen nedan kommer organiseringsfasen gå smidigt, och du kommer till slut ha ett praktiskt festutrymme med härlig atmosfär i ditt hem:

1. Efter att du har bestämt vem du ska bjuda in till festen kan det vara bra att överväga om du ska bjuda in gästerna så att alla kommer samtidigt eller vid olika tidpunkter, så att det finns plats och porslin till alla. Om du bestämmer dig för att dela upp inbjudningarna så bör du se till att du har tillräckligt med tid mellan gästerna så att du hinner städa upp den förra cateringen, sätta på diskmaskinen, och se till att allt är redo för de nästa gästerna.

2. Om du har turen att timea varmt och fint väder så kan du enkelt få extra utrymme för gästerna genom att använda balkongen eller terrassen. Olika typer av tält och paviljonger kan också fungera som extra utrymme utifall att vädret är dåligt, speciellt om de är utrustade med värmare och filtar.

3. Fundera på vilka faciliteter som behövs för festen, och var det är bäst att placera möblerna. Maximera rörelseytorna genom att placera de största möblerna längs väggen, så att det är mer plats att röra sig på från rum till rum. Nu när det blir mer folk än vanligt där hemma bör också ta bort prydnadsföremål som riskerar att. Detta gäller särskilt om det kommer barn till festen, det kommer bli lugnare för alla om ömtåliga saker har flyttats undan.

4. Gör en plan för tema och dekorationer. En vacker miljö, servetter och blommor gör mycket av jobbet, du behöver inte ha för många dekorationer.

5. Se till att städa undan alla småsaker, såsom högar av tidningar, från de rum som festen kommer hållas i. Ofta behövs mycket plats för presenter, blommor och dricksglas under festen.

6. Försök göra så mycket plats som du kan i entrén/hallen. Om det inte finns något utrymme för onödiga saker, så är ett self storage den perfekta lösningen på det problemet. Klicka här för att se Pelicans storleksguide för förråd! Det är faktiskt överraskande hur mycket saker som får plats i ett förråd med bara ett par kvadratmeters plats. Se också till att det finns tillräckligt med tillgängliga klädhängare för gästerna. Du kan självklart också låna eller hyra några extra klädställningar som du kan sätta i hallen, arbetsrummet, eller sovrummet.

7. Även om det fortfarande skulle vara kallt ute, så kommer temperaturen inomhus definitivt stiga när ditt hem är fullt av folk. Du kan förbereda för det här genom att stänga av eller sänka värmen redan innan festen börjar. Se till att det är möjligt att öppna fönster under festens gång om det blir för varmt.

8. Se till att du har tillräckligt med uppläggningsfat, tallrikar, glas, och annan utrustning som kommer användas. Allt porslin och alla bestick behöver inte matcha eller vara från samma uppsättning, du kan självklart mixa olika med varandra. Om det behövs kan du alltid hyra eller låna det du saknar till dukningen istället för att köpa hem nytt.

9. Gör så mycket plats du kan i köket, eftersom allt extra utrymme kommer vara värdefullt under festen. Börja med att tömma kylen i förväg, eftersom du kommer behöva mer kylutrymme än vanligt. Du kan öka kylutrymmet genom att ha några extra kylboxar till hands. Kom också ihåg att lägga isbrickor i frysen långt i förväg så att du har dom förberedda till festen. Se till att du har tillräckligt med soppåsar, pappershanddukar och kökshanddukar.

10. Se till att du har ett första hjälpen-kit, framförallt plåster, nära till hands ifall det skulle ske en olyckshändelse.

11. Se till att du har en mängd toalettpappersrullar tillgängliga och synliga på badrummet, och att det finns tillräckligt med gästhanddukar.

12. För barnen skull kan det vara bra att se till att ha några spel, leksaker och videos i ett separat rum och be någon (till exempel en släkting som är tonåring) leka med dem under festen. På så sätt kommer barnen och deras föräldrar känna sig välkomna.

13. Se till att ha lite fläckborttagning och flytande tvättmedel tillgängligt. Det är inte ovanligt att något spills under festen, och det lättaste sättet att ta bort fläckar är att göra det när de fortfarande är nya.

4 stars

8.3 av 10. Baserat på 103 recensioner på TrustPilot

Funderar på att flytta hit.

5 stars

Jag har hyrt förråd i Västerås under flera perioder och tycker det känns så tryggt & skönt att ha mina prylar här. Rent & fräscht, känns säkert, väldigt långa öppettider, släåvagn gratis vid flytt, på plats finns vagnar som man kan låna, mycket hjälpsam personal. I veckan var jag in och skulle byta storlek på mitt förråd. Killen som jobbade var tydligen ny men kunde ge mycket information om de olika alternativen och hjälpte mig att hitta bästa lösningen. Gratis kaffe!

Skrivet av Bo Robert

Pelican Västerås

5 stars

Jobbar själv med försäljning och jag kan säga att kundmottagandet och känslan man får efter ett eller flera besök är av högsta klass! Att förstå kundens behov och även behovet bakom behovet är det inte alla som uppfattar och följer upp. Jag kan varmt rekommendera alla som är i behov av lagerutrymme, flyttmaterial, släpkärror mm mm. Gratis kaffe och godis är ju dessutom ett tecken på att man definitivt förstår kundens ALLA behov. :)

Skrivet av Jörgen Bertilsson

Fin service i Sollentuna och på Lidingö

5 stars

Jag har bara hyrt släpvagn men fått överraskande mycket trevlig och snabb service. Nu har jag fått så bra intryck av företaget att jag funderar på att korttidshyra ett förråd. Fräscha lokaler och snyggt koncept med många vettiga prylar som man behöver när man flyttar. Något negativt. Ja det skulle väl vara att det är ganska dyrt att hyra förråd men troligen värt det när man behöver det. Fint att det finns lite rabatter och kampanj priser att utnyttja.

Skrivet av Håkan Alexandersson

Service utöver vad man kan vänta sig

5 stars

Bästa tänkbara bemötande och service från Jesper på Pelican Ängsgärdsgatan i Västerås när jag idag kommer med andan idag10 min efter stängningsdags och Jesper är på väg att ge sig av hem. Utan en sur min stannar han och ordnar med kontrakt och nycklar när han förstår hur väl jag behöver åtkomst till förrådet redan idag. Nu är förrådet fyllt, en enkel sak i ett välordnat förrådshotell med bra utrustning och rymliga hissar. Tusen tack Jesper och hoppas du hann med tåget! /Mats

Skrivet av Mats

Utmärkt!

5 stars

Jag har hyrt förråd i knappt ett år medan jag renoverat min bostadsrätt. Nedgraderade mig efter halva tiden och bytet gick som smort, både administrativt och praktiskt. Vid ett tillfälle fungerade inte taggen vid grinden, det var helg och jag blev via telefon/porttelefon tämligen omgående kopplad till någon som hade jour och kunde släppa in mig. Jag har genomgående imponerats stort, flera ggr, över genomtänktheten i konceptet, fräschheten och kvalitén på tekniska lösningar i lokalerna och omkringservice. Först fanns i butiken en utmärkt display över förrådsstorlek, som gjorde det lätt att uppskatta och välja efter mitt behov! Det har varit gott om kärror och pirror av god kvalité att köra den tunga lasten på mellan bil/våningsplan. God tillgång i butiken på allt jag skulle kunna tänkas behöva i mina förrådsäventyr. Inte en ggn har jag mötts av dålig service, utan tycker mig varje ggn ha betjänats av glada, uppmärksamma anställda: stort Tack! Ni är ett av tre företag jag stött på i mitt 46-åriga liv (de andra två är Ikea resp ett österrikiskt e-handelsföretag), som jag utan att blinka skulle ta som roadmodell om jag skulle bygga upp ett företag idag! Jag skulle gladeligen skaka tass med den/de som ligger bakom era genomtänkta koncept och högst gärna tillbringa en kortare praktik hos er, för att snappa upp/smittas av de bärande fundamenten i era affärsidéer! 🌱🔆🍀 Så kan ett omdöme också se ut! ☺👍 Med vänlig hälsning, Ylva Hållander www.hilarisformica.se

Skrivet av Ylva Hållander